Plant Akademi geleceğin peyzaj mimarlarıyla buluştu. Karadeniz Teknik Üniversite Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde gerçekleştirilen söyleşi ilgiyle karşılandı. KTÜ Peyzaj Mimarlığı Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilen etkinliğe; Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi H. Remzi Adıyaman, Peyzaj Yüksek Mimarı Abdurrahman Çetinkaya ve Peyzaj Mimarı Sinan Düman katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren KTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temiz, pandemi sonrasında eğitimin normale döndüğünü vurguladı. Temiz; “Üniversitemiz her geçen gün büyüyor, bölümlerimizin böylesine güzel ve faydalı etkinlikler gerçekleştirmesi bizleri mutlu ediyor. Etkinliklerimizin sayını daha da artırarak öğrencilerimizin eğitimlerini çok yönlü tamamlarını sağlamak hedefindeyiz.” dedi.
Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Acar, “Peyzaj mimarlığı mesleğini her geçen daha da ileriye taşımak hedefindeyiz. Eğitimin normale dönmesiyle birlikte, öğrencilerimizle arzu ettiğimiz iletişimi kurarak yolumuza devam ediyoruz. Plant Akademi olarak önemli çalışmalar yapıyorsunuz, sektör mensuplarını öğrencilerimizle buluşturarak onları mezuniyet sonrasına hazırlamamız önemli bir nokta. Herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
“Ortak çalışmalar yapacağız”
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şube Başkanı Engin Aktaş; “Uzun süredir pandemi sürecinde bizler de etkinliklerimizi çevrim içi olarak yapıyorduk. Yaklaşık yıl sonra yüz yüze bir etkinlikte buluşmak bizleri çok mutlu etti. Bundan sonra Şubemizin faaliyetlerine de hız vererek mesleğin önde gelen isimleriyle sizleri buluşturacağız. Yönetim Kurulu’nda aldığımız karar doğrultusunda PMO Genç ile KTÜ Peyzaj Mimarlığı Kulübü ortak hareket edecek ve bu sayede yeni etkinliklere imza atacağız.”
“Tasarım ve Uygulama Yarışması ilke imza attı”
Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi H. Remzi Adıyaman; “Peyzaj ve süs bitkileri sektöründe birçok çalışma gerçekleştirdi. Plant Dergisi, Plant Ödülleri, PSB Anatolia Fuarı bu çalışmalarımızın başta gelenleridir. PSB Anatolia Fuarı bu anlamda bir ilke imza atarak ‘Öğrenci Tasarım ve Uygulama Yarışması’nı hayata geçirdi. Peyzaj mimarlığı öğrencileri Fuar boyunca belirlenen alanda kendi tasarımlarını uyguladılar. Öğrenciler için önemli bir deneyim oldu. Gelecek yıl için daha fazla başvuru olacak, 20 farklı üniversite için yarışma alanı hazırlayacağız. Ayrıca peyzajda kullanılan iş makineleri için bir work shop alanı oluşturuyoruz, burada makineler konusunda bilgiler alabilirsiniz. Herkesi PSB Anatolia Fuarı’na bekliyoruz.” dedi.
“Staj yaparak deneyim kazanın”
Peyzaj mimarlarının çalışma alanlarına değinen Peyzaj Yüksek Mimarı Abdurrahman Çetinkaya; “Çalışma hayatında mali sonuçlarını bilmediğiniz hiçbir çalışmanın karşılığı yoktur. Tecrübe edinmek için gönüllü staj yapın, bu sizi bir adım ileriye taşıyacaktır.” dedi. Genç girişimciler için Kanvas İş Modeli’nin önemli olduğunu belirten Çetinkaya; “ Kanvas modeli 70 farklı sektörde uzmanlar tarafından uygulandıktan sonra oluşturuldu. Dokuz farklı kategori üzerinden çalışma sisteminizi temellendirebilirsiniz.” dedi.
“Doğru sorularla doğru adımlar atabiliriz”
Genç girişimcilik konusuna değinen Peyzaj Mimarı Sinan Düman; “Sizlerin mezuniyet öncesinde sektörün hangi alanında nasıl ilerlenmek istediğine karar vermesi çok önemli. Bu noktada doğru soruları sorarak, doğru adımlar atmamız gerekiyor. Bu sorular neticesinde üç önemli aşamayı cevaplayabiliriz; ‘Kendini Bilmek’, ‘Yerini Bilmek’ ve ‘Çevreni Bilmek’. Bu sayede sektörde ilerlerken doğru adımlar atabiliriz.” dedi.