DÜNYANIN EN BÜYÜK FEOFİT BAHÇESİ’NİN TEMELİ ATILDI

Yalovaya kurulacak dünyanın en geniş koleksiyonuna sahip Türkiye Geofit Bahçesinin temeli atıldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FEOFİT BAHÇESİ’NİN TEMELİ ATILDI

 

TEMEL ATMA TÖRENİ

Yalovada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak olan Türkiye Geofit Bahçesinin temeli atıldı. Türkiyenin ilk Geofit Bahçesi için 20 Ocakta gerçekleştirilen temel atma törenine; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak,  TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Birden bakanlık bürokratları, daire müdürleri ve süs bitkileri üreticileri katıldı.

 

GEOFİT BAHÇESİ

Törende ilk olarak söz alan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Burak: "Araştırma Enstitüsü bünyesinde son 5 yılda, gıda güvenliğini garanti altına almaya yönelik ve tarım sektörümüzü gelecekte tehdit edecek öğelere karşı hazır olabilmek amacıyla 10 adet ileri Ar-Ge Merkezi kurduk. 2014-2016 yılları arasında da 10 adet merkez daha açacağız. Bu merkezler uluslar arası standartlarda en son teknoloji ile donatılmış merkezlerimizdir. İşte Türkiye Geofit Bahçesi de bu merkezlerden bir tanesi olacak. Bu bahçemiz 5 ana bölümden oluşuyor; 1 adet 500 metre kare civarında alpin sera mevcut ki bu da Türkiyede bir ilk olarak yapılacak. Yetiştirme, kültüre alma ve çoğaltım seraları, sergileme alanlı seralarımız bir de Ar-Ge kompleksi yapılacak. Bunun içerisinde de herbaryum, laboratuarlar, kütüphane, tohumların depolanması ve paketlenmesi için üniteler ile konferans salonunda olacak. Toplam 20 bin metre kare kapalı, 20 bin metre kare açık alan olmak üzere ilerde gelişim alanlarıyla beraber 50 bin metre karelik bir alanda biz bu faaliyeti yapacağız." diye konuştu.

 

TURİZME KATKI

Genel Müdür Buraktan sonra söz alan Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, konuşmasında, Geofit Bahçesinin Yalova turizmine sağlayacağı katkıyı vurguladı. Koçal: "Yalova için önemli olan sektörel açıklardan bir tanesi turizmdir. Yalovaya yıllık yaklaşık 2 milyon turistin ve bu doğrultuda 400 milyon dolar ekonomik girdi sağlanmasını hedefleyen çalışmalarımız var. Kurulacak olan Geofit Bahçesinin de Yalovaya gelen turistlerin gezeceği en önemli noktalardan biri olacağı bilincindeyiz. Onun için yaptığınız bu yatırımın Türkiyeye olduğu kadar Yalovaya katkı sağlayacağının bilinciyle teşekkürlerimizi iletiyoruz." dedi.

 

‘TÜRKİYEDE BİR İLK

Süreci yakından takip ettiğini vurgulayan AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise: "Ülkemiz adına bir ilk olan bu proje, Yalovamıza büyük katkı sağlayacak. Yalovamıza gerçekten çok büyük katkılar sağlayan, Yalova adına taleplerimizi ilettiğimiz zaman boş çevirmeyen Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı olarak benim de çok yakından geçmiş mesai beraberliğimiz olan değerli bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten çok büyük destek gördük. Burası aynı zamanda turizmin çekici merkezi de olacak. Araştırma Merkezi değerli müdürümüzden ve çalışanlarından şunu istiyorum; artık devletin kapalı kapısı olmamalı. Araştırma Enstitüsünde ne yapılıyor, ne üretiliyor vatandaşlarımız bunları bilmeli." dedi.

 

EN FAZLA TÜR

Yalova Valisi Esengül Civelek: "Bakanlığınız döneminde ilimiz çok önemli yatırımlara sahip olmuştur. Yalova olarak size müteşekkiriz. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalarla ülkemiz florası taranarak 500 endemik, bin tür toplanmış dünyanın en fazla türe sahip Geofit koleksiyonu oluşturulmuştur. İlimizi Geofit merkezi kılan ilimiz ve ülkemiz eko turizmine katkı sağlayacak Türkiye Geofit Bahçesini ilimize kazandırdıkları için herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.  

 

YAPILAN ÇALIŞMALAR

Son olarak konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şunları kaydetti: "Bugün sadece Yalova için değil, Türkiye için de çok önemli olduğunu bildiğimiz bir projenin temel atma töreninde bir aradayız. 2008 yılından bu yana Türkiye 60 milyar doların üzerinde tarım hasılalı elde etti. Bu hasılayla da Avrupada bir numara olduk. Dünyanın da 7nci büyük tarımsal gücüne sahip ülkesi haline geldik. 2010 yılında Ankarada dünyanın 3ncü büyük tohum Gen Bankasını açtık. Bugün orada 97 bin çeşit tohum muhafaza altında. 2010 yılında Antalyada 7 ayrı laboratuarın yer aldığı Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk."

 

MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ

"Ankarada geçen sene temelini attığımız 2015 yılında bütünlüğüyle hizmete açılacak olan Avrupanın ikinci büyük ilk milli botanik bahçesini de 2 bin 500 dönüm arazi üzerine kuruyoruz. Şu anda seraların inşaatları hızla yapılıyor. Türkiye coğrafyasındaki bitkiler, endemik bitkiler, bir kısmı açık, bir kısmı özel iklim seraları içerisinde olacak step-çöl bitkilerinden, tropik bitkilere kadar bütün bitkilerin tamamını sergileyebileceğimiz yetiştirebileceğimiz bir milli botanik bahçesi olacak. İçerisinde araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yapılacağı, herbaryumun olacağı ülkemizin en güzel alanlarından biri olacak. Bugün burada da Geofit Bahçesinin açılışını yapacağız. Arkadaşlarımız 350 bin kilometre yol kat etti. Dünyanın sayıca ılıman iklim kuşağındaki ülkeler içerisinde en yüksek sayıdaki geofitlerin bir arada toplandığı bir bahçe olacak. Yani dünyanın bu alandaki bir numarası olacak. Burası sadece 17 bin metrekarelik sergi alanından ibaret olmayacak. Serası, yetiştirme, ıslah alanları, eğitim faaliyetlerinde kullanılacak alanlarıyla birlikte büyük bir kompleks olacak. Desenleri, renkleri, motifleriyle kültürümüzü ilmek ilmek dokumuş olan bu nadide coğrafyanın, bu nadide çiçekleri bir arada olacak."  

 

10 MİLYON HARCANACAK

"Bunlar doğadaki çeşitleri toplanmak suretiyle yurt dışına ihraç ediliyordu. Türkiye bu manada kuraklaştırılıyordu. Aldığımız tedbirlerle Türkiyenin içerisinde bunların yetiştirilmesini teşvik ediyoruz. Biz, Yalovanın kalkınmasını çok önemsiyoruz. Atatürk Bahçe Enstitüsü yetiştirdiği meyve fidanlarıyla, sebze çeşitleriyle birçok bitkisiyle Türkiyenin ekonomisinde söz sahibi. TİGEMin burada bulunan işletmesini Yalovalı müteşebbislerin adeta büyük bir süs bitkileri organize bölgesi haline getirmesine, bu anlamda dizayn etmesine yardımcı olduk. O konuda Yalova inşallah gelecekte büyük bir merkez ve öncü bir il haline gelecek. Geofit Bahçesine şu ana kadar 6 milyon liranın üzerinde harcama yaptık. 4 milyon lira daha harcama yapacağız. 10 milyon liranın üzerinde bir para harcayacağımız bir proje Geofit Bahçesi. 6 ay sonra inşallah bunun açılışını gerçekleştireceğiz. Geofit Bahçesi Türkiyenin bir ilki. Dünyanın sahasındaki en büyüyü, en zengini, en güzeli. Ve Yalova tabiî ki bütün güzelliklere layık. Bu ilimiz bu proje ile biraz daha güzelleşir biraz daha zenginleşir."

 

YALOVA GARDENA ZİYARET

Bakan Eker, daha sonra eşi Yasemin Eker, Vali Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve diğer protokol üyeleriyle butona basarak bahçenin temelini attı. Bakan Eker, enstitü tarafından üretilen kivilerin tadına da baktı. Bakan Eker son olarak Yalova Gardenı ziyaret etti. Burada Yalova Garden Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşen Bakan Eker, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi aldı. TİGEM arazilerine kurulan işletmelerin Yalovanın geleceğini şekillendireceğini belirten Bakan Eker, burada yakalanacak başarının Türkiyeye örnek olacağını söyledi.

 

 

 

Garden of Turkey Geofits which has the worlds largest collection will be established to Yalova laid the foundaiton. Nearly 100 thousand alive geofits collected by driving  350 thousands km way will take place in there. Garden, will be first in the world with  temperate climate and its endemic ranks in terms of total number of species.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler