Paylaşımda yağmur suyu ve gri su sistemlerine yer verilerek, su kaynaklarının korunmasının ortak sorumluluk olduğu vurgulandı. Bakanlık, yağmur suyu sistemleriyle yıllık 6,2 milyon metreküp, gri su sistemleriyle ise yıllık 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacağını belirtti.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2026'dan sonra inşa edilecek belirli büyüklükteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemleri zorunlu hale gelecek. Filtreden geçirilen yağmur suyunun bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılması planlanıyor. Bu kapsamda, depo hacmi 7 metreküpü aşan, parsel alanı 2 bin metrekareden büyük yapılar ile çatı iz düşüm alanı 1000 metrekareden büyük özel yapılar ve kamu binalarında yağmur suyu sistemleri zorunlu olacak.
Gri su sistemleri ise yatak kapasitesi 200'ü aşan konaklama tesislerinde, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareyi geçen AVM'lerde ve 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında kurulacak. Arıtılan gri suyun yalnızca tuvalet rezervuarlarında kullanılması sağlanarak yıllık ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu yapılması öngörülüyor. Yağmur suyu ve gri su sistemleriyle 1,5 yılda Mogan Gölü kadar suyun korunması hedeflenirken, mevcut binalarda bu sistemlerin zorunlu olmayacağı belirtildi.