Festivalin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Lale Evine Dönüyor projesini başlattığımızda buna ne gerek var denmişti. Ama şimdi görüyoruz ki yaptığımız bu işte ne kadar da haklıymışız" diye konuştu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 11.Lale Festivalinin açılışına ayrıca Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşekte katıldı. 11.Lale Festivalinin açılışınada konuşan Başkan Kadir Topbaş, lalenin Türk kültürünün değişmez bir parçası olduğunu ve yıllardır bu topraklardan uzak duran lalenin yeniden bu topraklarda açtığı için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
LALE ÖZ VATANINA KAVUŞTU
2005 yılında başlattıkları "Lale Evine Dönüyor" kampanyasının o dönemde eleştirildiğini hatırlatan Başkan Topbaş, "Ne gerek var şimdi buna. Yine lale dönemini mi yaşayacağız diyordu bazı kesimler. Ama şimdi geldiğimiz nokta itibariyle ne kadar da haklı bir iş yapmış olduğumuzu anlıyoruz" diye konuştu. Lalenin dünya tarafından bilinen bir çiçek olmasında Osmanlı kültürünün büyük bir önemi olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, "Lale bizim çiçeğimizdi. Ama yabancı gezginler lale soğanını yanlarında götürdüler ve laleler orada açmaya başladı. Sonrasında bu topraklarda lale unutulmaya başlanınca sanki lale yabancı bir çiçekmiş gibi algılandı. İşte biz o algıyı kırdık ve laleyi öz vatanına kavuşturduk" dedi. Lale bizim için sadece süs bitkisi olmamış diyen başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nasıl Gül çiçeği Hz. Muhammed Peygamber efendimizi temsil ediyorsa, Lale de Allahı temsil etmiştir. Laleyi sadece bir süs bitkisi olarak kullanmamışız da. Ecdadımız lale çeşidini 1500 çeşide kadar ulaştırmış. Ama biz hala 200 çeşitte kalmışız. Onlara yetişemedik. 2005te 600 bin lale soğanıyla başladık. Bugün 20 milyon lale soğanı İstanbulu süslüyor. Ve bu lalelerin hepsi yerli. Ve bunu üreten üreticilerimize maddi katkı sağlıyor. Yeni istihdam alanları yaratıyor."
AÇILIŞ PASTASI
İstanbulun her köşesinde açan lalenin ekolojik dengede de önemli bir etkiye sahip olduğunu ifade eden Topbaş, "Artık arıları görüyoruz. Arıların bu hayatın devamında etkisi bilim adamları tarafından da kanıtlanan bir şey. Bizim lalelerimiz ekolojik düzenin devam etmesi için de önemli bir etkiye sahip" diye konuştu. Topbaş konuşmasının sonunda Lale Festivalinin açılışını temsil eden lale özlerinden elde edilen gıda boyalarıyla hazırlanmış yaş pastayı kesti. Laleyi çocuklarla kesen Başkan Topbaş daha sonra kendi eliyle yaş pastadan çocuklara yedirdi.
LALE İSTANBULUN HER YERİNDE
11. İstanbul Lale Festivali kapsamında Lale Bahçelerine yapılan dikimler şu şekilde:
• Gülhane Parkına 53 farklı türde 930 bin adet lale
• Emirgan Korusuna 190 farklı türde 2 milyon 800 bin adet lale (Koruda tüm lale türlerini görmek mümkün)
• Yıldız Korusuna 32 farklı türde 730 bin adet lale
• Soğanlı Bitkiler Parkına 167 farklı türde 530 bin adet lale(Lale, sümbül, nergis ve muskari gibi soğanlı bitkileri lale dönemi bittikten sonra da Soğanlı Bitkiler Parkında görmek mümkündür.)
• Beykoz Korusuna 25 farklı türde 279 bin 650 adet lale
• Göztepe 60. Yıl Parkına 110 farklı türde 1 milyon 350 bin 545 adet lale
• Büyük Çamlıca Korusuna 29 farklı türde 451 bin 290 adet lale
• Küçük Çamlıca Korusuna 29 farklı türde 512 bin 600 adet lale
• Fethipaşa Korusuna 21 farklı türde 195 bin 400 adet lale
• Hıdiv Çubuklu Korusuna 41 farklı türde 553 bin 850 adet lale
• Gözdağı Korusuna 17 farklı türde 474 bin 700 adet lale dikildi.
Istanbul Metropolitan Municipality organized 11th Tulip festival as well as from 10 years traditionally. Opening ceremony of Tulip Festival held in Emirgan Grove by the Mayor of Istanbul Metropolitan Municipality Mr. Kadir Topbaş.